Tandvleesontsteking

De kleur van gezond tandvlees is roze. Ongezond of ontstoken tandvlees is vaak roder van kleur, gezwollen en bloedt sneller; bijvoorbeeld bloedend tandvlees als gevolg van het tandenpoetsen. Het is voor een leek echter lastig om te herkennen of er sprake is van een gezond of ongezond tandvlees. Er is een regel die altijd geldt: als het tandvlees gezond is, bloedt het nooit! Het eerste stadium van ontstoken tandvlees wordt gingivitis genoemd, een verder gevorderd stadium noemen we parodontitis. De ontsteking in de rand van het tandvlees wordt veroorzaakt door bacteriën in de tandplak. Tandplak is een zacht en kleverig, nauwelijks zichtbaar laagje van speekseleiwitten en bacteriemassa (biofilm) op de tanden en kiezen. Tandplak kan verkalken tot tandsteen dat stevig vastzit aan de tanden en kiezen. Hierop wordt weer een nieuw laagje plak gevormd etc. Ontstoken tandvlees is niet altijd duidelijk zichtbaar. Enkele kenmerken die kunnen optreden zijn: rood, slap en gezwollen tandvlees en/of bloedend tandvlees bij het poetsen. Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees geeft zelden pijnklachten.


Wat te doen bij tandvleesontsteking?


Door een goede mondhygiëne kan men zelf een bijdrage leveren aan de genezing van tandvleesontstekingen. De tandplak boven de tandvleesrand dient elke dag verwijderd te worden door een goede mondhygiëne. Met een tandenborstel de tandplak aan de oppervlakte wegpoetsen. Met hulpmiddelen als ragers en tandenstokers de tandplak tussen tanden en kiezen verwijderen. Door de combinatie van een goede mondhygiëne en de gebitsreiniging verdwijnt de ontsteking meestal en hecht het gezonde tandvlees zich vast aan de tanden en kiezen.


Wanneer naar de tandarts?


Als de ontsteking ondanks een goede mondhygiëne niet verbetert.


Zelfzorgproducten verkrijgbaar bij uw V.A.L. apotheek


1e Keus:  • Chloorhexidine mondspoeling - doodt vele soorten bacteriën die in de mondholte voorkomen en ontstekingen of tandbederf kunnen veroorzaken. Chloorhexidine maakt de celwand van bacteriën kapot waardoor ze afsterven.  • Waterstofperoxide 3% mondspoeling - werkt ontsmettend. Het doodt vele soorten bacteriën die in de mondholte voorkomen en ontstekingen kunnen veroorzaken. Het wordt gebruikt ter voorkoming van infecties in mond of keel, of ter bestrijding van tandvleesontsteking.


Tips  • verzorg uw gebit goed; ga regelmatig naar de tandarts;

  • snoep weinig;

  • rook niet.