Hoofdluis

Luizen zijn kleine grijsachtige insecten die met het blote oog te zien zijn. Ze zitten vooral in de nek en achter de oren. Ze zuigen bloed uit de hoofdhuid waardoor u last krijgt van jeuk. Luizen kunnen niet springen of vliegen.


De eitjes van luizen heten “neten”. Het zijn kleine ovale witte bolletjes. Neten zitten dicht bij de hoofdhuid aan de haren geplakt en zijn moeilijk te verwijderen.


Het hebben van hoofdluis heeft niks te maken met slechte hygiëne. Integendeel: luizen voelen zich juist prettig op schoon, pas gewassen haar.


Wat te doen bij hoofdluis?  • Dagelijks kammen met een luizen- of netenkam en crèmespoeling gedurende 2 weken

  • Het advies om het hele huis grondig schoon te maken en kleding of knuffels in de vriezer te leggen, wordt niet meer gegeven. Er is niet aangetoond dat dit bijdraagt aan het succes van de behandeling


Wanneer naar de huisarts?


Bij wondjes, korsten en pusvorming op de hoofdhuid.


Zelfzorgproducten verkrijgbaar bij uw VAL-apotheek:


Malathion lotion (Prioderm® lotion)


Werking: malathion werkt luizendodend


Dimeticon lotion (XT-luis®)


Werking: Dimeticon vormt een laagje rondom de luis waardoor deze st


Tips:  • Controleer of er luizen of neten te vinden zijn in de nek, achter de oren, of in de haren. Gebruik voor de controle een luizenkam of netenkam. Kam het natte haar pluk voor pluk vanaf de hoofdhuid.

  • Luizen zijn goed te behandelen met een speciale shampoo of lotion. Volg de gebruiksaanwijzing goed op en herhaal de behandeling na een week.

  • De uitgekomen luizen moet u dagelijks eruit kammen met een luizenkam gedurende 2 weken.

  • Heeft een kind hoofdluis, dan is het verstandig de andere gezinsleden ook te controleren.


Voorkom herbesmetting:  • Waarschuw de directe omgeving zoals school, vriendjes en vriendinnetjes. Op scholen verspreiden hoofdluizen zich makkelijk onder kinderen. Controleer kinderen daarom elke week.

  • Gebruik een luizencape of hang de jas op in plastic zak aan de kapstok. Zo voorkomt u dat er luizen van een andere jas op de jouwe kunnen komen.