Insecten- en tekenbeten

Insecten steken of bijten om twee redenen. Muggen en horzels voeden zich met het bloed dat ze opzuigen. Ook teken bijten zich vast in de huid en zuigen bloed op. Ze zien er op het eerste gezicht uit als een insect, maar zijn het niet. Wespen, bijen, hommels en kwallen steken om zich te verdedigen. Het feit dat sommige mensen vaker worden gestoken dan anderen wordt veroorzaakt door de geur van de huid en niet door “zoet bloed” zoals weleens wordt beweerd. De ene huidgeur is aantrekkelijker dan de andere.


Na een insectensteek of beet kunnen plaatselijke en algemene klachten optreden. Bij een plaatselijke reactie wordt de huid pijnlijk, rood en gezwollen. Vaak gaat de huid na verloop van tijd jeuken. Normaal gesproken verdwijnt deze reactie na enkele dagen weer. Insectensteken in het mond en keelgebied kunnen ook gevaarlijk zijn. De zwelling kan de vrije luchttoevoer naar de longen belemmeren. Een algehele (allergische) reactie wordt gekenmerkt door een gevoel van zwakte, duizeligheid en misselijkheid. Dit kan gepaard gaan met braken. Zo'n allergische reactie kan in sommige gevallen levensbedreigend zijn.


Wat te doen bij insecten-, teken-, en kwallenbeten?


Voorkomen is beter dan genezen: Insecten en teken houd u op afstand door de huid in te smeren met een insectenwerend middel dat DEET bevat. Eventueel kan ook beddengoed met een insectenwerend middel besprenkeld worden.


Angel verwijderen: Bijen laten hun angel in de huid achter na steken. Verwijder deze zo snel mogelijk door deze er met uw vingernagel uit te wippen. Dit doet u door tegen de steekrichting in te drukken. Ook kunt u de angel snel met de vingernagel wegkrabben. Let erop dat u hierbij de gifblaas niet plat drukt, dan bestaat de kans dat het gifzakje leeg wordt geknepen.


Uitzuigen: zuig het gif uit de beet. Spuw het gif daarna uit. U kunt ook een speciaal pompje gebruiken om het gif uit te zuigen (Aspivenin®).


Koelen: om zwelling te voorkomen koelt u de plek waar u bent gestoken met een natte koude handdoek.


Bij tekenbeten: verwijder de teek zo snel mogelijk met een speciale tekentang. Ontsmet daarna de beet met alcohol. Smeer geen middeltjes (bijvoorbeeld alcohol) op de teek om hem te verdoven of te doden. Juist dan zal hij de inhoud van zijn speekselklier in de wond spuiten. Noteer de datum en de plaats van de tekenbeet.


Wanneer naar de huisarts?  • Bij het optreden van een allergische reactie na een beet. Dit merkt u aan duizeligheid, misselijkheid of braken, benauwdheid, een gevoel van zwakte of zwellingen op andere plaatsen dan waar u gestoken bent (oogleden of lippen);

  • Bij een beet in de mondholte tong, of keel;

  • Indien de plaats rondom een tekenbeet rood wordt en zich uitbreid.


Zelfzorgproducten verkrijgbaar bij uw V.A.L. apotheek


1e Keus behandeling:


Lidocaïne-levomentholgel VAL


Werking: levomenthol koelt de huid en lidocaïne verdooft. Hierdoor werkt deze gel pijn- en jeukstillend.


Lotion bij insectenbeten VAL


Bevat lidocaïne en levomenthol in een lotion. Zelfde adviezen als bij Lidocaïne-levomentholgel VAL


1e Keus preventie:


Muggenlotion VAL met DEET 30% of 40% (Tropen)


Werking: DEET (diethyltoluamide) stoot insecten en teken af.


Bij zwangeren en kinderen < 6 jaar: Care Plus® Anti-Insect Natural spray


Tips:  • Vermijd geparfumeerde cosmetica, deze trekken insecten aan

  • Sla nooit naar insecten om ze te verjagen, hierdoor zullen ze zich juist gaan verdedigen

  • Draag goedsluitende kleding, zodat de insecten geen kans krijgen om in mouwen of broekspijpen te kruipen.

  • Ga in het donker niet dicht bij een lichtbron zitten. Insecten worden door licht aangetrokken.

  • Gebruik een insectenwerend middel op alle onbedekte huidgedeelten. Breng ook onder dunne zomerkleding een insectenwerend middel aan. Als u erg zweet of bij contact met water dient u het product regelmatig opnieuw aan te brengen.