De beste wensen voor 2021!

Op Oudjaarsdag zijn wij om 16:00 uur gesloten en op Nieuwjaarsdag is de apotheek de hele dag dicht.

Voor spoed kunt u terecht bij de dienstapotheek van het Maastricht Universitair Medisch Centrum of bij het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen.

 

Op maandag 4 januari staan wij vanaf 08:30 uur weer voor u klaar.

 

Het hele team van Apotheek Margraten wenst u een gelukkig en vooral gezond 2021!

 

Publicatiedatum: 31 december 2020


Zalig Kerstfeest

Vanwege Kerstmis is Apotheek Margraten op donderdag 24 december om 16:00 uur gesloten.

Op Eerste Kerstdag zijn wij de gehele dag gesloten.

Op maandag 28 december staan wij vanaf 08:30 uur weer voor u klaar.

 

We wensen iedereen hele fijne Kerstdagen!

Publicatiedatum: 23 december 2020


Metformine in het nieuws

Deze week zijn in de media berichten verschenen over een verontreiniging in metformine tabletten van drie geneesmiddelproducenten. Het gaat daarbij om de stof NDMA, welke behoort tot de groep nitrosaminen. Deze groep bijproducten is in de afgelopen jaren vaker in het nieuws geweest en waren de reden voor terugroepacties van een aantal bloeddrukverlagers (valsartan, losartan, irbesartan) en maagzuurremmers (ranitidine). Toen is uit voorzorg besloten om deze geneesmiddelen van de markt te halen.

 

Sinds in 2018 de eerste verontreiniging met nitrosaminen in het nieuws kwam, zijn de eisen aan de toelaatbare hoeveelheid nitrosaminen in geneesmiddelen aangescherpt. Ook vindt er een continue controle plaats van de gehaltes in medicijnen en grondstoffen. Vanwege deze verhoogde alertheid, zijn er inmiddels verschillende geneesmiddelen teruggeroepen vanwege het overschrijden van de gestelde normen aan het gehalte nitrosaminen.

Nitrosaminen ontstaan in het productieproces van chemische stoffen en de verwerking van eiwitrijke voedingsproducten en komen in meer of mindere mate voor in genees- en levensmiddelen. Hoewel nitrosaminen dan ook niet heel gevaarlijk zijn, worden er wel grenzen gesteld aan het gehalte dat in geneesmiddelen aanwezig mag zijn. Onderzoek heeft nu uitgewezen dat enkele charges metformine van de productenen TEVA/PCH, Goodlife Pharma en Centrafarm de aangescherpte grens overschreden hebben.

Het aangetroffen gehalte NDMA is zeer gering en het risico op gezondheidsschade daarom zeer klein.

Patiënten die momenteel of in het verleden mogelijk deze specifieke charges hebben ontvangen vanuit Apotheek Margraten, zullen deze week een brief ontvangen. 

Volgens de geneesmiddelfarbikanten en de Inspectie voor Gezondheid en Jeugd voldoen alle overige medicijnen met metformine wél aan de eisen en kunnen zodoende veilig gebruikt worden. Wel wordt alle fabrikanten aangeraden om vanaf november extra onderzoek te doen naar het gehalte nitrosaminen in hun medicijnen met metformine. 

 

Gebruikt u geneesmiddelen met metformine?

We raden u ten strengste aan om niet zomaar te stoppen met het gebruik, aangezien een ontregelde bloedglucosespiegel vele malen schadelijker is voor uw gezondheid dan een mogelijk te hoog gehalte nitrosaminen in de tabletten.

Mocht u vragen hebben of zorgen, kunt u altijd contact opnemen met de apotheek.

Publicatiedatum: 26 november 2020


Opleiding tot apothekersassistent(e) tijdelijk stopgezet

Ivm het Coronavirus is de sollicitatieprocedure stopgezet. Zodra deze hervat wordt, zal dit hier op de website bekend worden gemaakt.

 

Behulpzaam, klantvriendelijk, sociaal en representatief: belangrijke eigenschappen voor elke apothekersassistent(e). Maar heb jij nét dat beetje extra? Nét een beetje meer motivatie, zin, enthousiasme en inzet? Dan ben jij de perfecte apothekersassistent(e)!

Gratis opleiding

Ieder jaar studeren tussen de vijf en tien studenten af bij de opleiding tot apothekersassistent(e) van de Verenigde Apotheken Limburg (VAL). Wij bieden deze opleiding gratis aan. De opleiding geschiedt in zeer nauwe samenwerking met het Vista college te Heerlen.

Als we jou deze kans bieden, willen we ook zeker weten dat je je schouders eronder zet. Het is een pittige opleiding. De opleiding staat gelijk aan een MBO-opleiding op niveau 4. Binnen onze opleiding ligt de nadruk op kennis van geneesmiddelen en minder op de bereiding van geneesmiddelen. Door de opzet van onze opleiding gaat het voorlichten en adviseren van onze cliënten je goed af en ga je gemakkelijk gesprekken met artsen en zorginstellingen aan.

Hieronder in het kort een aantal belangrijke kenmerken van onze opleiding:

Jouw profiel

- Je hebt minimaal Havo denkniveau

- Je beheerst de Nederlandse taal goed

- Je zoekt een fulltime baan en wil - ook op termijn - niet minder dan 24 uur per week werken.

Tijdspad

- De opleiding bestaat uit een aantal blokken. Gemiddeld duurt de opleiding 1,5 jaar.

- Je bent 40 uur per week inzetbaar. Je loopt dan stage in een apotheek en volgt een dag in de week theorielessen. Verder krijg je 2 uur studietijd per dag in de apotheek.

De examens worden door opleidingsinstituut Vista afgenomen, hierdoor krijg je een landelijk erkend diploma.

Ondersteuning tijdens je opleiding

- Een aantal vakken zoals geneesmiddelenkennis en balietraining wordt klassikaal gegeven. Hier is een docent aanwezig die al je vragen kan beantwoorden.

- Vanuit het Vista College word je begeleid door een mentor.

Doordat we bij de VAL op zoek zijn naar mensen met nét dat beetje extra zijn we heel kritisch met het aannemen van mensen voor deze opleiding. Een écht goede indruk van iemand krijgen we pas na verloop van tijd. Daarom evalueren we regelmatig of jij inderdaad de perfecte assistent(e) gaat worden en werken we met een bindend studieadvies. Mocht ons advies negatief uitvallen kun je de opleiding op eigen kracht (en kosten) verder via het Vista College afmaken.

Financieel

- De school- en boekenkosten worden door de VAL betaald.

- Tijdens de opleiding ontvang je een bescheiden stagevergoeding.

En nu? Wil je weten hoe het er in een apotheek aan toe gaat, aarzel dan niet om een VAL apotheek binnen te lopen. De apotheker geeft je graag een rondleiding en vertelt je meer over het werken als assistent(e).

Ben je al overtuigd? Mail dan je CV en pasfoto naar secretariaat@eerstelijn.net, dan nemen we contact met je op.

Publicatiedatum: 5 februari 2020


Meer nieuws

  • Zalig Kerstfeest

    Vanwege Kerstmis is Apotheek Margraten op donderdag 24 december om 16:00 u…

  • Metformine in het nieuws

    Deze week zijn in de media berichten verschenen over een verontreiniging i…

  • Opleiding tot apothekersassistent(e) tijdelijk stopgezet

    Ivm het Coronavirus is de sollicitatieprocedure stopgezet. Zodra deze herv…