Aften

Aften zijn pijnlijke, zweerachtige plekjes aan de binnenkant van de lippen of wangen en onder de tong. Het zijn grijs-witte of gele zweertjes met een ontstoken rood randje. Aften zijn niet besmettelijk. De oorzaak van aften is onduidelijk. Aften steken vaak de kop op bij verminderde weerstand en infecties. Ook kunnen aften ontstaan door een slechte mondhygiëne of door beschadiging in de mondholte, bijvoorbeeld door een slecht passend kunstgebit, bijten op de wang. In enkele gevallen kunnen aften ook veroorzaakt worden door een bijwerking van bètablokkers, nicorandil, NSAID's of captopril. Aften gaan vanzelf weer over na één week, uiterlijk twee weken. Soms zijn aften hardnekkig en keren ze regelmatig terug. Het krijgen van aften is niet altijd te voorkomen.


Producten van de VAL apotheek:


Lokaal anestheticum: Lidocaïnemondgel  2% bij aften VAL. Flesje 10 ml met aanstipkwastje.


Werking: Lidocaïne is een lokaal anestheticum en verdooft de pijnlijke aften. De werking begint na enkele minuten en houd ongeveer 1,5 uur aan. Indien men voornamelijk last heeft van de aften tijdens het eten, stip de aften dan een half uur voor de maaltijd aan.


Lokaal antisepticum: Chloorhexidinemondspoeling 0,2%  VAL.  Fles 300 ml met maatbeker.


Werking: Chloorhexidine is een antisepticum met een breed werkingsspectrum. Het heeft een bactericide werking tegen Gram-positieve en Gram-negatieve bacteriën. Dit middel zorgt voor een betere mondhygiëne en kan zo aften voorkomen.


Wanneer naar de huisarts?  • Als een product tegen aften niet helpt

  • Als de klachten zich herhalen

  • Als u diabetes (suikerziekte) heeft.

  • Als de aften zijn ontstaan ten gevolge van bestraling 


Tips  • Zorg voor een betere weerstand (regelmatig leven, goede nachtrust en vermijd emotionele stress)

  • Eet goed en gevarieerd (vooral rauwkost, groenten, zuivel, eventueel vlees)

  • Zorg voor goede mondhygiëne