Middenoorontsteking

Het middenoor is de ruimte direct achter het trommelvlies. Tussen het middenoor en de neus-keelholte loopt een gangetje, de buis van Eustachius. Vocht uit het middenoor kan via de buis van Eustachius naar de neus-keelholte worden afgevoerd. Meestal begint een middenoorontsteking met een gewone verkoudheid. De buis van Eustachius kan daardoor dicht gaan zitten. Virussen (soms ook bacteriën) en ontstekingsvocht zitten dan ‘gevangen’ in het middenoor. De druk in het middenoor stijgt. Het trommelvlies gaat bol staan en dat doet pijn. Meestal zijn de ergste klachten binnen 2 tot 3 dagen over en geneest alles vanzelf. Bij kinderen jonger dan 2 jaar kunnen de klachten wel een week aanhouden.


Middenoorontsteking komt vooral voor bij kinderen onder de vijf jaar. Na de pubertijd komt middenoorontsteking bijna niet meer voor.


De meest voorkomende klachten van middenoorontsteking zijn:



  • oorpijn;

  • koorts;

  • een ziek gevoel.


Peuters kunnen buikpijn hebben, diarree hebben of braken.


Baby’s drinken niet goed of zijn prikkelbaar. Ze zijn ’s nachts onrustig en wrijven vaak over het pijnlijke oor.


Door de druk achter het trommelvlies kan er soms een scheurtje in het trommelvlies komen. Het ontstekingsvocht komt dan naar buiten: uw kind heeft een loopoor. Vaak zit er wat bloed bij, maar dat kan geen kwaad. De pijn is meestal meteen weg als het trommelvlies eenmaal kapot is. Een loopoor is meestal binnen een paar dagen genezen. Het trommelvlies gaat meestal vanzelf weer dicht.


Soms geeft een middenoorontsteking helemaal geen klachten.


Wat te doen bij middenoorontsteking?


Heeft het kind last van een verstopte neus, dan kunt u neusdruppels voor kinderen geven. Laat het kind bij het neusdruppelen ongeveer drie minuten op de rug liggen. U moet erop letten dat uw kind voldoende vocht binnenkrijgt. Het is niet erg als uw kind door het algemeen ziek-zijn tijdelijk minder eet. Het is nooit verstandig om zelf de oren schoon te maken met wattenstokjes of lucifers. Kinderen met een acute middenoorontsteking mogen gewoon zwemmen en douchen. De ontsteking zit immers in het middenoor en daar kan het water niet terechtkomen. Alleen bij een loopoor is het verstandig om niet met het hoofd onder water te zwemmen. Er is dan een gaatje in het trommelvlies en het kind kan plotseling duizelig worden wanneer het met zijn hoofd onder water komt.


Middenoorontsteking is een onschuldige aandoening. Controles door de huisarts zijn meestal niet nodig.


Wanneer naar de huisarts?



  • Uw kind heeft trommelvliesbuisjes

  • Uw kind wordt zieker.

  • Uw kind wordt suf.

  • Uw kind drinkt slecht.

  • De oorpijn wordt erger.

  • Het oor van uw kind gaat van het hoofd afstaan.

  • Na drie dagen is er nog geen verbetering.


Is uw kind jonger dan zes maanden, laat uw huisarts dan na één dag even weten hoe het gaat.


Zelfzorgproducten verkrijgbaar bij uw VAL apotheek


1e Keus:



  • Paracetamol - pijnstillend en koortswerend


Dosering vanaf 3 maanden t/m 18 jaar: 10-15 mg per kg per keer. De dosering mag maximaal 4 maal daags gegeven worden. Paracetamol kan gegeven worden als siroop, tablet of zetpil. De maximale dosering voor volwassenen is 2 gram (4 tabletten) per dag.


Tips



  • Veel kinderdagverblijven raden ouders aan om kinderen met een loopoor thuis te laten wegens besmettingsgevaar. Het pus is namelijk besmettelijk. Dit is echter niet besmettelijker dan de kleine vochtdruppeltjes uit neus en keel van verkouden kinderen.

  • Contact met pus van een loopoor kan tot een verkoudheid leiden, maar leidt niet meteen tot een middenoorontsteking. Het is verstandig om de hygiëne goed in acht te nemen om zo besmetting van anderen te voorkomen. Dat houdt in dat u uw handen goed moet wassen nadat u een loopoor heeft schoongemaakt.

  • Tijdens en na een middenoorontsteking kan het gehoor tijdelijk wat minder worden. Als dit langer duurt dan enkele maanden, of vaker voorkomt, kan dit op den duur een nadelig effect op de ontwikkeling van het spraakverstaan en spreekvermogen (de totale woordenschat en het spreken) hebben. Daarom is het verstandig om het gehoor van een kind goed in de gaten te houden. Vooral ook enige tijd na een middenoorontsteking.

  • Als het erop lijkt dat het gehoor enkele maanden na de ontsteking nog steeds is afgenomen, is het raadzaam om een afspraak te maken bij de huisarts.

  • Bij een loopoor mag het kind wel zwemmen maar liever niet met het hoofd onder water, daardoor kan tijdens het zwemmen duizeligheid optreden. Douchen mag wel omdat daarbij de kans dat er water in het middenoor komt zeer gering is. Vermijd daarbij wel dat er zeepwater in het oor komt.

  • Om zowel een luchtweginfectie als een middenoorontsteking te voorkomen, is het verstandig om niet in de omgeving van een kind te roken.