Roos

Roos is een aandoening waarbij veel huidschilfers op de behaarde hoofdhuid verschijnen. De kleine witte schilfers zitten vaak los in het haar. De afgestoten huidcellen zijn onzichtbaar klein. Bij mensen met roos gaat het vervangingsproces tweemaal zo snel. Bovendien is de productie van talg (huidvet) groter, waardoor de dode huidcellen aan elkaar klonteren. Zo ontstaan de zichtbare schilfers. Soms gaat hoofdroos gepaard met jeuk, maar niet altijd. Hoe vervelend hoofdroos ook is, kwaad kan het niet. Roos veroorzaakt geen haaruitval en is niet besmettelijk. Het kan ook geen kaalheid veroorzaken.


Vaak begint hoofdroos in de puberteit. Ongeveer de helft van de twintigjarigen heeft er last van, mannen iets vaker dan vrouwen. Meestal wordt het minder na het vijftigste jaar.


Bij baby's ontstaan soms in de eerste levensmaanden vettige gele schilfers op het hoofdje. Die vorm van hoofdroos wordt 'berg' genoemd.


Meestal verdwijnt roos na enige tijd vanzelf. Het kan wel weer terugkomen.


Bij het ontstaan van roos speelt een normale huidschimmel een rol: Pityrosporum ovale. Bestrijding van deze schimmel zorgt voor verbetering. Maar toch, de schimmel komt bij iedereen voor, en roos niet. Er is dus nog een andere factor in het spel. Welke dat precies is, weten we niet. Het kan irritatie zijn door zeep of cosmetica, of een te droog (binnen)klimaat, maar ook erfelijke aanleg, stress, voeding of een verminderde afweer.


Wat te doen bij roos?


Met een anti-roosshampoo is het probleem in het algemeen te verhelpen.


Wanneer naar de huisarts?



  • als u alleen op een of enkele plekken in het haar schilfers heeft;

  • als er behalve schilfers ook korsten tussen uw haar zitten;

  • als er ook vocht of zelfs bloed op uw hoofdhuid zit;

  • als u ook schilfers op uw voorhoofd of in het gezicht krijgt.

  • Als de huid ontstoken is, bijvoorbeeld door het krabben.

  • Als er sprake is van haaruitval. Dan is de klacht geen gewone hoofdroos.

  • Als de schilfering er zilverachtig uitziet en er ook geïrriteerde schilferende plekken zijn elders op het lichaam, bijvoorbeeld in de knieholtes of de holtes van de ellebogen. Ook dan is het waarschijnlijk geen hoofdroos.

  • Als de hoofdroos na 6 weken behandeling volgens voorschrift met een medicinale shampoo nog geen resultaat heeft gehad. Uw huisarts kan dan ketoconazol shampoo voorschrijven.


Zelfzorgproducten verkrijgbaar bij uw VAL apotheek 


1e Keus:



  • Selsun shampoo - werkt tegen gist en schimmels, vermindert talgafscheiding


Tips



  • Roos wordt vaak erger bij lage temperaturen en een lage luchtvochtigheid. 's Winters bij koud weer en met de verwarming aan kunt u er dus meer last van hebben. Zonlicht (UVB-straling) geeft verbetering. Profiteer daarom van zonnige dagen.

  • Was uw haar elke dag of een paar keer per week met een milde of pH-neutrale shampoo als u last heeft van roos. Het masseren van de hoofdhuid vermindert de schilfering. Spoel de shampoo altijd goed uit. Als er zeepresten achterblijven, kunnen die de hoofdhuid irriteren.

  • Haarverzorgingsproducten, zoals gel, mousse of haarlak, hebben geen invloed op roos. U kunt ze blijven gebruiken.

  • Bij een baby met berg kunt u het hoofdje insmeren met olie (babyolie, slaolie of olijfolie). Laat de olie enkele uren, of een hele nacht inwerken. Daarna kunt u de berg voorzichtig afschrapen, bijvoorbeeld met een speelkaart. Na verloop van tijd verdwijnt de berg ook vanzelf.